Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas kvalitāte un pārtikas piedevas

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:20.10.2022 12:01:37
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_050LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Pārtikas zinātne; Pārtikas produktu kvalitātesMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Inga Ciproviča
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas28
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas28
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Pārtikas ķīmijā un pārtikas produktu tehnoloģijā.
Mērķis:
Apgūt pārtikas kvalitāti noteicošo faktoru un vadīšanas sistēmu teorētiskos pamatus un iepazīstināt studentus ar pārtikas piedevu daudzveidību, to nozīmīgākām funkcijām pārtikas produktos, radīt izpratni par pārtikas piedevu nozīmi pārtikas produktu ražošanā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori. Pārtikas kvalitātes kontroles sistēmas. Pārtikas drošības sistēma (HACCP).Lekcijas1.00cits
2Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Kvalitātes pārvaldības sistēma ISO 9001. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.Lekcijas1.00cits
3Kvalitātes audita pielietojums pārtikas kvalitātes vadības sistēmas izvērtējumam. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.Lekcijas1.00cits
4Riska faktoru analīzi pārtikas produktu ražošanā. Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija. Kvalitātes uzlabošanas metodes.Nodarbības1.00cits
5Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Kvalitātes vadības stratēģija uzņēmumā. Pārtikas kvalitātes izmaksas.Nodarbības1.00cits
6Pārtikas piedevu lietošanas mērķi, funkcijas un funkcionālās grupas. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks.Lekcijas1.00cits
7Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Konservanti un antioksidanti, to izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu garšas īpašību pilnveidei: garšas pastiprinātāji, saldinātāji, skābuma regulētāji.Lekcijas1.00cits
8Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata pilnveidei Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu reoloģisko īpašību uzlabošanai. Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai.Lekcijas1.00cits
9Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums.Nodarbības1.00cits
10Saldinātāju pielietojums cukura aizstāšanai, ieguvumi un nepieciešamie tehnoloģiskie risinājumi. Emulgātori, emulģēšanas funkcijas skaidrojums. Emulgātoru lietošanas piemēri. Cietes, celulozes atvasinājumi, jūras aļģes un mikroorganismu producētie polisaharīdi - stabilizētāju izejvielas. Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Fosfātu funkcijas pārtikas produktos.Nodarbības1.00cits
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Pārtikas kvalitātes jēdziens un kvalitāti iespaidojošie faktori. Pārtikas kvalitātes kontroles sistēmas. Pārtikas drošības sistēma (HACCP).Lekcijas1.00cits
2Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Kvalitātes pārvaldības sistēma ISO 9001. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.Lekcijas1.00cits
3Kvalitātes audita pielietojums pārtikas kvalitātes vadības sistēmas izvērtējumam. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana.Lekcijas1.00cits
4Riska faktoru analīzi pārtikas produktu ražošanā. Riska cēloņu analīze pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskajam procesam. Pārtikas uzņēmumam nepieciešamā kvalitātes sistēmas dokumentācija. Kvalitātes uzlabošanas metodes.Nodarbības1.00cits
5Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Pārtikas kvalitātes atbilstības novērtēšana. Kvalitātes vadības stratēģija uzņēmumā. Pārtikas kvalitātes izmaksas.Nodarbības1.00cits
6Pārtikas piedevu lietošanas mērķi, funkcijas un funkcionālās grupas. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks.Lekcijas1.00cits
7Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Konservanti un antioksidanti, to izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu garšas īpašību pilnveidei: garšas pastiprinātāji, saldinātāji, skābuma regulētāji.Lekcijas1.00cits
8Pārtikas piedevas produktu ārējā izskata pilnveidei Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums. Pārtikas piedevas produktu reoloģisko īpašību uzlabošanai. Tehnoloģiskie risinājumi pārtikas piedevu aizstāšanai.Lekcijas1.00cits
9Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Pārtikas piedevu lietošanu reglamentējošā likumdošana, to analīze. Ar pārtikas piedevu lietošanu saistītie apzīmējumi, starptautiskā piedevu numerācija. Krāsvielas, to salīdzinājums. Sintētisko krāsvielu drošības izvērtējums.Nodarbības1.00cits
10Saldinātāju pielietojums cukura aizstāšanai, ieguvumi un nepieciešamie tehnoloģiskie risinājumi. Emulgātori, emulģēšanas funkcijas skaidrojums. Emulgātoru lietošanas piemēri. Cietes, celulozes atvasinājumi, jūras aļģes un mikroorganismu producētie polisaharīdi - stabilizētāju izejvielas. Pārtikas piedevas tehnoloģisko procesu vadīšanai. Fosfātu funkcijas pārtikas produktos.Nodarbības1.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga likumdošanas normatīvo aktu izpēte, kas saistīti ar studiju kursā apgūstamajiem jautājumiem.
Vērtēšanas kritēriji:
Izstrādāti praktiskie darbi (50%), lekciju apmeklējums (līdz 10%), eksāmens (40%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Zināšanas par pārtikas kvalitāti ietekmējošiem faktoriem un nodrošināšanas sistēmām. Spēj parādīt izpratni par kvalitātes vadības svarīgāko jēdzienu un likumsakarību nozīmību pārtikas drošībā. Zināšanas par pārtikas piedevu funkcijām, pielietojumu pārtikas produktu ražošanā un to aizstāšanas iespējām, spēju pielietot iegūtās zināšanas ar pārtikas produktu ražošanu saistītos jautājumos.
Prasmes:Spēt iegūtās teorētiskas zināšanas un praktiskās iemaņas izmantot efektīvu pārtikas kvalitātes un pārtikas drošības jautājumu risināšanā uzņēmumā. Praktiskās zināšanas un izpratne par pārtikas piedevu pielietojumu un funkcijām pārtikas produktu ražošanā, to atspoguļošanu marķējumā, spēju pielietot ar piedevām saistīto terminoloģiju. Spēja analizēt un izvērtēt pārtikas piedevu risku veselībai un iegūtās zināšanas tālāk pielietot citās jomās/studiju kursos pārtikas kvalitātes jautājumu dziļākai izpratnei.
Kompetences:Studenti iegūs kompetences patstāvīgi izvēlēties un pielietot praksē pārtikas un kvalitātes vadības teorijas un metodes; kompetences pārtikas produktu kvalitātes nodrošināšanā, lietojot pārtikas piedevas, objektīvs, uz zināšanām balstīts viedoklis, par šo vielu pielietojumu pārtikas produktu ražošanā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Ozola L. Pārtikas piedevas. Rīga, SIA NEO, 2003., 112 lpp. (akceptējams izdevums)
2Jākobsone I., Kreicbergs V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2007., 126 lpp. Jākobsone I., Kreicbergs V. Uztura bagātinātāji un pārtikas piedevas. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2007., 126 lpp. (akceptējams izdevums)
3Food Additives/ ed. By A.Branen, P.Davidson, S.Salminen, J.Torgate. – 2nd ed., rev. And expanded. _ New York, Basel: marcel Decker, Inc., 2002. – 938 p. (akceptējams izdevums)
4Wallace C.A. Food safety for the 21st century: managing HACCP and food safety throughout the global supply chain. Chichester: Wiley-Blackwell, 2nd ed. 2018, 328 p.
5Quality management in food chain/ed. by L.Theusen et al. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2007, 509 p. (akceptējams izdevums)
Papildu literatūra
1Food safety risk analysis: a guide for national food safety authorities/Food and Agriculture Organisation of the United Nations, World Health Organisation, Rome: FAO/WHO, 2006, 102 p.
Citi informācijas avoti
1Žurnāls Kvalitāte
2Eiropas Pārtikas Drošības Aģentūras (EFSA) aktuālā informācija