Pārlekt uz galveno saturu

Pētnieciskais darbs uztura mācībā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:08.08.2023 12:26:00
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_064LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Eva Kataja
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)0Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)16Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas32
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)0Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)16Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas32
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā, bioķīmijā, uztura zinātnes pamatos. Obligātas angļu valodas zināšanas.
Mērķis:
Sniegt iemaņas darbā ar zinātniskajām datubāzēm, lai gan studiju laikā, gan pēc tām varētu veiksmīgi strādāt ar zinātniskajiem pētījumiem; Izglītot studentus par zinātnisko pētījumu modeļiem, lai tie veiksmīgi varētu analizēt pieejamās informācijas plusus un mīnusus; Paplašināt studentu redzesloku un veicināt debašu iemaņas par zinātniski publicētajiem atklājumiem.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads zinātnisko pētījumu veidos un analīzēNodarbības2.00auditorija
2Zinātnisko datubāžu praktiska apgūšanaNodarbības3.00auditorija
3Ar uzturzinātni saistītu pētījumu analīzeNodarbības7.00auditorija
4Debates par aktuālām uztura tendencēmNodarbības2.00auditorija
5EksāmensNodarbības2.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads zinātnisko pētījumu veidos un analīzēNodarbības2.00auditorija
2Zinātnisko datubāžu praktiska apgūšanaNodarbības3.00auditorija
3Ar uzturzinātni saistītu pētījumu analīzeNodarbības7.00auditorija
4Debates par aktuālām uztura tendencēmNodarbības2.00auditorija
5EksāmensNodarbības2.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Individuālais darbs – analizēt zinātniskos pētījumus.
Vērtēšanas kritēriji:
Docētājas Daigas Spilas kursa daļa: kopīgo atzīmi veido kumulatīvais vērtējums, pēc procentuālā principa veido katrā nodarbībā veiktie praktiskie darbi. Pēc tam vērtējumi tiek apkopoti un izlikta kopējā atzīme.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs salīdzināt dažādus pētījumu modeļus, novērtēt to plusus un mīnusus; spēs patstāvīgi sameklēt un izmantot atrastos pētījumus sava bakalaura/maģistra darba rakstīšanai; spēs raksturot aktuālākās tendences uzturzinātnes jomā.
Prasmes:Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti iegūs šādas prasmes: • kritiski izvērtēt pētījumus; • interpretēt zinātniski pieejamo informāciju; • debatēt par dažāda veida pētījumiem.
Kompetences:Pēc sekmīgas studiju kursa apguves, studenti patstāvīgi analizēs publicētos pētījumus, izvērtējot to stiprās un vājās puses, un pielietos šo informāciju praksē – turpmākā studiju procesā, darbā ar klientiem, masu medijiem un sabiedriskām iestādēm.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Kā lasīt zinātnisku pētījumu
2Pētījumu dizainu apraksti
Papildu literatūra
1Carey MA, Steiner KL, Petri WA Jr. (2020). Ten simple rules for reading a scientific paper. PLoS Comput Biol 16(7): e1008032.