.
Pētnieciskais darbs uztura mācībā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:08.08.2023 12:26:00
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_064 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi; Ārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Eva Kataja | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 16 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 32 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 16 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 32 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijā, normālajā un patoloģiskajā fizioloģijā, bioķīmijā, uztura zinātnes pamatos. Obligātas angļu valodas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Sniegt iemaņas darbā ar zinātniskajām datubāzēm, lai gan studiju laikā, gan pēc tām varētu veiksmīgi strādāt ar zinātniskajiem pētījumiem; Izglītot studentus par zinātnisko pētījumu modeļiem, lai tie veiksmīgi varētu analizēt pieejamās informācijas plusus un mīnusus; Paplašināt studentu redzesloku un veicināt debašu iemaņas par zinātniski publicētajiem atklājumiem. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads zinātnisko pētījumu veidos un analīzē | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Zinātnisko datubāžu praktiska apgūšana | Nodarbības | 3.00 | auditorija | |||||
3 | Ar uzturzinātni saistītu pētījumu analīze | Nodarbības | 7.00 | auditorija | |||||
4 | Debates par aktuālām uztura tendencēm | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Eksāmens | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads zinātnisko pētījumu veidos un analīzē | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
2 | Zinātnisko datubāžu praktiska apgūšana | Nodarbības | 3.00 | auditorija | |||||
3 | Ar uzturzinātni saistītu pētījumu analīze | Nodarbības | 7.00 | auditorija | |||||
4 | Debates par aktuālām uztura tendencēm | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
5 | Eksāmens | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Individuālais darbs – analizēt zinātniskos pētījumus. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Docētājas Daigas Spilas kursa daļa: kopīgo atzīmi veido kumulatīvais vērtējums, pēc procentuālā principa veido katrā nodarbībā veiktie praktiskie darbi. Pēc tam vērtējumi tiek apkopoti un izlikta kopējā atzīme. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti spēs salīdzināt dažādus pētījumu modeļus, novērtēt to plusus un mīnusus; spēs patstāvīgi sameklēt un izmantot atrastos pētījumus sava bakalaura/maģistra darba rakstīšanai; spēs raksturot aktuālākās tendences uzturzinātnes jomā. | ||||||||
Prasmes: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti iegūs šādas prasmes: • kritiski izvērtēt pētījumus; • interpretēt zinātniski pieejamo informāciju; • debatēt par dažāda veida pētījumiem. | ||||||||
Kompetences: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves, studenti patstāvīgi analizēs publicētos pētījumus, izvērtējot to stiprās un vājās puses, un pielietos šo informāciju praksē – turpmākā studiju procesā, darbā ar klientiem, masu medijiem un sabiedriskām iestādēm. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Kā lasīt zinātnisku pētījumu | ||||||||
2 | Pētījumu dizainu apraksti | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Carey MA, Steiner KL, Petri WA Jr. (2020). Ten simple rules for reading a scientific paper. PLoS Comput Biol 16(7): e1008032. |