Pārlekt uz galveno saturu

Uztura zinātne un mutes veselība

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:09.11.2022 16:18:51
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_101LKI līmenis:5. līmenis
Kredītpunkti:1.00ECTS:1.50
Zinātnes nozare:Pārtikas zinātne; Pārtikas procesi un iekārtasMērķauditorija:Zobārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas16
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijas un fizioloģijas zināšanas.
Mērķis:
Sistematizēt un klasificēt izvērstas un zinātniski pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, slimību profilaksē un ārstēšanā. Dot zināšanas par uzturvielām, dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu, kā arī nepieciešamās diētas šo slimību ārstēšanā. Formulēt zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu, dot izpratni par svaru samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām dietām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē. Dot padziļinātu izpratni par fizioloģiskiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā viena no nozīmīgākā kuņģa zarnu trakta sastāvdaļas nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīm, to aprēķināšana. Veselīga pārtikas produktu izvēle. Enerģijas aprēķināšana un nodrošinājums.Lekcijas1.00auditorija
2Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa. Mikro un makro - nutrienti. Minerālvielas. Vitamīni, to ķīmiskā uzbūve un iedarbība uz cilvēka organismu. Uzturvielu loma slimību profilaksē.Lekcijas1.00auditorija
3Uzturvielas, kas veicina neinfekciju slimību rašanos. Riska faktori un to mazināšanas iespējas sirds - asinsvadu slimību, diabēta, aptaukošanās un onkoloģisku slimību profilaksei.Lekcijas1.00auditorija
4Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu audu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekmē zobu kariesa attīstībā.Lekcijas1.00auditorija
5Ēdienkartes sastādīšanas nosacījumi.Nodarbības4.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgi izzināt un papildināt lekciju laikā apgūtās zināšanas, izanalizēt savu 3 dienu ēdienkarti.
Vērtēšanas kritēriji:
Teorētisko zināšanu kontrole ar diskusiju par neskaidriem jautājumiem; darbs ar literatūru, ieskaitot e-vidi, noslēguma prezentācija.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Ieskaite
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par uzturmācības un uzturzinātnes vēsturi, attīstību un jaunākajiem sasniegumiem, zināšanas par uzturvielām, to raksturojumu, uztura terapijas ieteikumiem veselam un slimam indivīdam dažādos fizioloģiskos stāvokļos un slimību profilaksē un ārstēšanā. Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, kā uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.
Prasmes:Definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam un slimam indivīdam; izprast dažādu uztura vielu deficīta stāvokļus un iespēju tos novērst.
Kompetences:Izmantot iegūtās zināšanas gan savas personīgās, gan nosacīti vesela indivīda ēdienkartes izvērtēšanā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Mann J., Truswell A. S. Essentials of Human Nutrition. 4th Edition, Oxford University Press, 2012 (akceptējams izdevums)
2Elmadfa I., Anklam E., König J., S. Modern Aspects of Nutrition: Present Knowledge and Future Perspectives. Karger, 2003 (akceptējams izdevums)
3Fanzo, J. Diversifying food and diets : using agricultural biodiversity to improve nutrition and health. 2013
4Scrinis, Gyorgy. Nutritionism : the science and politics of dietary advice. 2013
5Zariņš Z., Neimane L. „Uztura mācība”. Rīga, 2021
Papildu literatūra
1Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2003
2Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem. Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2002.
3Uzturs, fiziskā aktivitāte un veselība Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2003.
4e-books at RSU e-library.
5Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition.
6NUTRITION. The international journal of applied and basic nutritional sciences.
7Nutrition Journal. Available from: http://www.nutritionj.com/