.
Uztura zinātne un mutes veselība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:09.11.2022 16:18:51
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_101 | LKI līmenis: | 5. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 1.00 | ECTS: | 1.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Pārtikas zinātne; Pārtikas procesi un iekārtas | Mērķauditorija: | Zobārstniecība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Lolita Vija Neimane | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, spkrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomijas un fizioloģijas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Sistematizēt un klasificēt izvērstas un zinātniski pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, slimību profilaksē un ārstēšanā. Dot zināšanas par uzturvielām, dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu, kā arī nepieciešamās diētas šo slimību ārstēšanā. Formulēt zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu, dot izpratni par svaru samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām dietām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē. Dot padziļinātu izpratni par fizioloģiskiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā viena no nozīmīgākā kuņģa zarnu trakta sastāvdaļas nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa. Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīm, to aprēķināšana. Veselīga pārtikas produktu izvēle. Enerģijas aprēķināšana un nodrošinājums. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Galvenās uztura sastāvdaļas un enerģijas maiņa. Mikro un makro - nutrienti. Minerālvielas. Vitamīni, to ķīmiskā uzbūve un iedarbība uz cilvēka organismu. Uzturvielu loma slimību profilaksē. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Uzturvielas, kas veicina neinfekciju slimību rašanos. Riska faktori un to mazināšanas iespējas sirds - asinsvadu slimību, diabēta, aptaukošanās un onkoloģisku slimību profilaksei. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Funkcionālā mutes bioloģija un fizioloģija. Mutes audu veselību ietekmējošie faktori. Zobu un mutes dobuma kaulaudu audu mineralizācijas procesi un mehānismi. Pārtikas cukuru un polisaharīdu ietekmē zobu kariesa attīstībā. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Ēdienkartes sastādīšanas nosacījumi. | Nodarbības | 4.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgi izzināt un papildināt lekciju laikā apgūtās zināšanas, izanalizēt savu 3 dienu ēdienkarti. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Teorētisko zināšanu kontrole ar diskusiju par neskaidriem jautājumiem; darbs ar literatūru, ieskaitot e-vidi, noslēguma prezentācija. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par uzturmācības un uzturzinātnes vēsturi, attīstību un jaunākajiem sasniegumiem, zināšanas par uzturvielām, to raksturojumu, uztura terapijas ieteikumiem veselam un slimam indivīdam dažādos fizioloģiskos stāvokļos un slimību profilaksē un ārstēšanā. Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, kā uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē. | ||||||||
Prasmes: | Definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam un slimam indivīdam; izprast dažādu uztura vielu deficīta stāvokļus un iespēju tos novērst. | ||||||||
Kompetences: | Izmantot iegūtās zināšanas gan savas personīgās, gan nosacīti vesela indivīda ēdienkartes izvērtēšanā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Mann J., Truswell A. S. Essentials of Human Nutrition. 4th Edition, Oxford University Press, 2012 (akceptējams izdevums) | ||||||||
2 | Elmadfa I., Anklam E., König J., S. Modern Aspects of Nutrition: Present Knowledge and Future Perspectives. Karger, 2003 (akceptējams izdevums) | ||||||||
3 | Fanzo, J. Diversifying food and diets : using agricultural biodiversity to improve nutrition and health. 2013 | ||||||||
4 | Scrinis, Gyorgy. Nutritionism : the science and politics of dietary advice. 2013 | ||||||||
5 | Zariņš Z., Neimane L. „Uztura mācība”. Rīga, 2021 | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Ieteicamās enerģijas un uzturvielu devas. Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2003 | ||||||||
2 | Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem. Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2002. | ||||||||
3 | Uzturs, fiziskā aktivitāte un veselība Latvijas Pārtikas Centrs, Rīga, 2003. | ||||||||
4 | e-books at RSU e-library. | ||||||||
5 | Clinical Nutrition. Journal of European Society of clinical nutrition. | ||||||||
6 | NUTRITION. The international journal of applied and basic nutritional sciences. | ||||||||
7 | Nutrition Journal. Available from: http://www.nutritionj.com/ |