Pārlekt uz galveno saturu

Aptaukošanās un tās novēršana

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:28.03.2022 13:08:40
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_139LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Ārstniecība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)3Kopā nodarbību kontaktstundas12
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, normālā fizioloģijā.
Mērķis:
Apgūt zināšanas par aptaukošanās slimību, veidot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģijaLekcijas1.00auditorija
2Aptaukošanās un ar to saistītie riski veselībaiLekcijas1.00auditorija
3Metabolais sindromsLekcijas1.00auditorija
4Aptaukošanās klasifikācija. Androīdais un genoīdais aptaukošanās tips. Tauku noteikšanas metodesLekcijas1.00auditorija
5Īss ievads aptaukošanās novēršanā. Praktiskas rekomendācijasNodarbības1.00auditorija
6Bērnu un pusaudžu aptaukošanāsNodarbības1.00auditorija
7Uztura ieteikumi svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumiNodarbības1.00auditorija
8Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svarsNodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Individuālais darbs: savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze; metaanalīzes par studiju kursa tēmām analīze un prezentācija; noslēguma prezentācija, kurā tiek dota rezultātu analīze un diskusija.
Vērtēšanas kritēriji:
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas, kā arī patstāvīgo darbu - metaanalīžu prezentāciju. Studiju kursa gala atzīmi – eksāmena atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti pratīs: • secīgi sakārtot un sistematizēt informāciju par aptaukošanos kā riska faktoru ļoti daudzu slimību attīstībā; • novērtēt tiešo un netiešo saistību starp aptaukošanos kā slimību un uzturu; • definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību; • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā; • izskaidrot metabolā sindroma veidošanās mehānismus.
Prasmes:Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot vērā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam.
Kompetences:Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš, Zigurds. Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane. 8, E.Bodnieks., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2020 464 lpp.
2Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. [2013], 2014. xxi, 1113 pages
3Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper ; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München : Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.
4Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp.
Papildu literatūra
1Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. :
2The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген.
Citi informācijas avoti
1www.ldusa.lv
2http://www.who.int/en
3www.vm.gov.lv
4ESPEN
5PEN Nutrition