Pārlekt uz galveno saturu

Kritiskā domāšana uztura zinātnē un tās pielietojums komunikācijā ar medijiem

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:28.03.2022 14:27:02
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_147LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Psiholoģija; Attīstības psiholoģijaMērķauditorija:Psiholoģija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Ksenia Andriyanova
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)8Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Nav nepieciešamas.
Mērķis:
Attīstīt izpratni par kritisko domāšanu uztura zinātnē un veicināt tās pielietošanu, veidojot populārzinātniskus rakstus medijiem. Apgūt medijpratības pamatus. Attīstīt spēju atpazīt un atspēkot dezinformāciju.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Kritiskā domāšana, kritiskās domāšanas vēsture un attīstībaLekcijas2.00auditorija
2Izplatītākas domāšanas un loģikas kļūdas (locigal fallacies) uztura zinātnes kontekstāLekcijas1.00auditorija
3Izplatītākas domāšanas un loģikas kļūdas (locigal fallacies) uztura zinātnes kontekstāNodarbības2.00auditorija
4Zinātnisko pētījumu izvērtējums uztura zinātnēLekcijas1.00auditorija
5Zinātnisko pētījumu izvērtējums uztura zinātnēNodarbības2.00auditorija
6Sensacionālisms uztura zinātnē kā aplamas informācijas izplatīšanas paņēmiens. Mūsdienu sociālo mediju fenomeni un informācijas apriteNodarbības2.00auditorija
7Komunikācija ar medijiem, uztura zinātnes specifikas skaidrojums medijiem, Medijpratības pamatiLekcijas2.00auditorija
8Korekta raksta izveidošanas paņēmieniLekcijas2.00auditorija
9Korekta raksta izveidošanas paņēmieniNodarbības2.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Kritiskā domāšana, kritiskās domāšanas vēsture un attīstībaLekcijas2.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
2Izplatītākas domāšanas un loģikas kļūdas (locigal fallacies) uztura zinātnes kontekstāLekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
3Izplatītākas domāšanas un loģikas kļūdas (locigal fallacies) uztura zinātnes kontekstāNodarbības1.00auditorija
4Zinātnisko pētījumu izvērtējums uztura zinātnēLekcijas1.00auditorija
5Zinātnisko pētījumu izvērtējums uztura zinātnēNodarbības2.00auditorija
6Sensacionālisms uztura zinātnē kā aplamas informācijas izplatīšanas paņēmiens. Mūsdienu sociālo mediju fenomeni un informācijas apriteNodarbības2.00auditorija
7Komunikācija ar medijiem, uztura zinātnes specifikas skaidrojums medijiem, Medijpratības pamatiLekcijas2.00auditorija
8Korekta raksta izveidošanas paņēmieniLekcijas2.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Individuālais darbs – korekta populārzinātniska raksta izveidošana medijiem.
Vērtēšanas kritēriji:
Raksta novērtējums referāta veidā 50% no gala vērtējuma. Prezentācija, kurā tiek demonstrēta korekta raksta būtība 50% no gala vērtējuma.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Pārzina kritiskās domāšanas pamatus un izplatītākas domāšanas un loģikas kļūdas uztura zinātnē; pārzina zinātnisko pētījumu izvērtēšanas specifiku; izprot komunikāciju ar dažādiem medijiem un populārzinātnisko rakstu veidošanās paņēmienus.
Prasmes:Spēj identificēt domāšanas un loģikas kļūdas medijos sastopamos rakstos par uzturu, spēj korekti nolasīt pētījumu un atspoguļot tā rezultātus populārzinātniskā valodā, spēj pasniegt informāciju korekti un bez sensacionālisma, spēj izveidot kvalitatīvu populārzinātnisku rakstu, kas ir optimāls pēc garuma un satura.
Kompetences:Spēj kritiski izvērtēt sniegto informāciju par uzturu un patstāvīgi izveidot kvalitatīvu rakstu populārzinātniskā valodā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Rubene Z. (2008) Kritiskā domāšana studiju procesā. LU Akadēmiskais apgāds, 223 lpp. (akceptējams izdevums)
2Ennis R.H. (1996) Critical Thinking. – Upper Saddle River, NJ.: Prentice Hall. (akceptējams izdevums)
3Fiske, J. (2011) Introduction to Communication Studies (Studies in Culture and Communication). 3rd ed. New York: Routlage. P.256. (akceptējams izdevums)
4Baran, S. (2017). Introduction to Mass Communication, 3rd ed. Boston: Mc-Graw-Hill. P.523
5Papildu literatūra: Jenicek, M. Critical Thinking and Clinical Reasoning in the Health Sciences, Facione and Facione (eds.), California Academic Press. 2008. (akceptējams izdevums)
Papildu literatūra
1Inga Znotiņa - Uz pierādījumiem balstītas medicīnas resursi – labāko pierādījumu meklēšana un izmantošana.
2Pētījums par Latvijas iedzīvotāju medijpratību un mediju satura lietošanas paradumiem Sabiedrības aptauja un dziļās intervijas ar mediju ekspertiem. “Latvijas Fakti”, 2021.g. jūlijs - septembris
Citi informācijas avoti
1Citi informācijas avoti