.
Ievads uzturmācībā
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:11.03.2024 14:46:22
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_150 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Ārstniecība; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Gundega Rudzīte-Aņiščenko | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 32 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 0 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 0 | Kopā lekciju kontaktstundas | 0 | ||||
Nodarbības (skaits) | 8 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 32 | ||||
Kopā kontaktstundas | 32 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Nav nepieciešamas. | ||||||||
Mērķis: | Veidot izpratni par uztura speciālista profesiju, darbības jomām un darba iespējām. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
2 | Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
3 | Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
4 | Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
2 | Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
3 | Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni. | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
4 | Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijas | Nodarbības | 2.00 | cits | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīgs darbs, veicot literatūras un pētījumu pārskatu analīzi; praktisku uzdevumu risināšana un prezentēšana. Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Obligāts apmeklējums. Lekciju un semināru apmeklējums, iesaistīšanās diskusijās, eksāmens. Izliekot atzīmi, tiek ņemts vērā apmeklējums (30%) un patstāvīgie darbi un diskusijas (30%) un eksāmena vērtējums (40%). | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Spēj aprakstīt izvēlētās profesijas mērķus, uzdevumus un zinātniskos pamatojumus. | ||||||||
Prasmes: | Izprot izvēlētās profesijas darbības veidus. | ||||||||
Kompetences: | Prot izmantot gūtās zināšanas gan studiju procesā, gan vēlākajā profesionālajā darbībā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš, Zigurds. Neimane, Lolita. Uztura mācība. 8., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 464 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 2rd edition. 2014. xxi, 1113 pages (hardcover). | ||||||||
3 | Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp. | ||||||||
4 | Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Cardiovascular diseases : nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL : CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp. | ||||||||
2 | Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York : Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. Nutrition and Health. | ||||||||
3 | Skutelis, Antons, Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga : Medicīnas apgāds, 2013. 54 lpp. | ||||||||
4 | Lejnieks, Aivars, Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. | ||||||||
5 | Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh; New York : Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp. | ||||||||
6 | Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē / Inta Māra Rubana. Rīga: RaKa, [2010]. 200 lpp. | ||||||||
7 | Sirds un virtuve / [Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā]. Rīga : Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp. | ||||||||
8 | Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana / Guntars Selga. Jūrmala: GSE, 2009. 320 lpp. | ||||||||
9 | The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген | ||||||||
10 | Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp. | ||||||||
11 | Wills, Judith. Bērnu uzturs / Judīte Vilsa ; no angļu valodas tulkojusi Ilona Brīvmane. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, c2009 286 lpp. | ||||||||
12 | Aivars, Juris Imants, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 147 lpp. | ||||||||
13 | Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton ... [et al.]. Oxford ;New York : Oxford University Press, 2008. xvii, 734 lpp. | ||||||||
14 | The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester; Hoboken, NJ: Wiley, 2005. xxi, 238 lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.vm.gov.lv | ||||||||
2 | www.ldusa.lv | ||||||||
3 | http://www.who.int/en/ | ||||||||
4 | https://www.vm.gov.lv/lv | ||||||||
5 | https://www.spkc.gov.lv/lv | ||||||||
6 | https://esparveselibu.lv | ||||||||
7 | http://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guideli… | ||||||||
8 | https://www.pennutrition.com | ||||||||
9 | https://www.efsa.europa.eu/en/news/61996 | ||||||||
10 | https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326 | ||||||||
11 | http://dx.doi.org/10.6027/Nord2014-002 | ||||||||
12 | https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-preventio… | ||||||||
13 | https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight… | ||||||||
14 | https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-planwww.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326 | ||||||||
15 | http://www.nutrisurvey.de | ||||||||
16 | https://fdc.nal.usda.gov | ||||||||
17 | https://fineli.fi/fineli/en/index |