Pārlekt uz galveno saturu

Ievads uzturmācībā

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:8.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:11.03.2024 14:46:22
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_150LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Ārstniecība; Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Gundega Rudzīte-Aņiščenko
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)0Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas32
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)0Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (skaits)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas32
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Nav nepieciešamas.
Mērķis:
Veidot izpratni par uztura speciālista profesiju, darbības jomām un darba iespējām.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.Nodarbības2.00cits
2Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.Nodarbības2.00cits
3Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.Nodarbības2.00cits
4Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijasNodarbības2.00cits
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Veselība. Sabiedrības veselība. Veselības veicināšana.Nodarbības2.00cits
2Uzturs. Diētas vēsture. Uztura terapija. Ēdienkartes.Nodarbības2.00cits
3Uztura speciālists. Uztura speciālista profesionālās darbības virzieni.Nodarbības2.00cits
4Uztura speciālistu profesijas standarts, medicīniskās tehnoloģijasNodarbības2.00cits
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgs darbs, veicot literatūras un pētījumu pārskatu analīzi; praktisku uzdevumu risināšana un prezentēšana. Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai mazākās grupās.
Vērtēšanas kritēriji:
Obligāts apmeklējums. Lekciju un semināru apmeklējums, iesaistīšanās diskusijās, eksāmens. Izliekot atzīmi, tiek ņemts vērā apmeklējums (30%) un patstāvīgie darbi un diskusijas (30%) un eksāmena vērtējums (40%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Spēj aprakstīt izvēlētās profesijas mērķus, uzdevumus un zinātniskos pamatojumus.
Prasmes:Izprot izvēlētās profesijas darbības veidus.
Kompetences:Prot izmantot gūtās zināšanas gan studiju procesā, gan vēlākajā profesionālajā darbībā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš, Zigurds. Neimane, Lolita. Uztura mācība. 8., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021. 464 lpp.
2Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 2rd edition. 2014. xxi, 1113 pages (hardcover).
3Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.
4Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 lpp.
Papildu literatūra
1Cardiovascular diseases : nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL : CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp.
2Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York : Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. Nutrition and Health.
3Skutelis, Antons, Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga : Medicīnas apgāds, 2013. 54 lpp.
4Lejnieks, Aivars, Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp.
5Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh; New York : Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp.
6Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē / Inta Māra Rubana. Rīga: RaKa, [2010]. 200 lpp.
7Sirds un virtuve / [Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā]. Rīga : Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp.
8Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana / Guntars Selga. Jūrmala: GSE, 2009. 320 lpp.
9The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген
10Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp.
11Wills, Judith. Bērnu uzturs / Judīte Vilsa ; no angļu valodas tulkojusi Ilona Brīvmane. Rīga : Jāņa Rozes apgāds, c2009 286 lpp.
12Aivars, Juris Imants, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā : starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 147 lpp.
13Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton ... [et al.]. Oxford ;New York : Oxford University Press, 2008. xvii, 734 lpp.
14The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester; Hoboken, NJ: Wiley, 2005. xxi, 238 lpp.
Citi informācijas avoti
1www.vm.gov.lv
2www.ldusa.lv
3http://www.who.int/en/
4https://www.vm.gov.lv/lv
5https://www.spkc.gov.lv/lv
6https://esparveselibu.lv
7http://www.fao.org/nutrition/education/food-dietary-guideli…
8https://www.pennutrition.com
9https://www.efsa.europa.eu/en/news/61996
10https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326
11http://dx.doi.org/10.6027/Nord2014-002
12https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-preventio…
13https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight…
14https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-planwww.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326
15http://www.nutrisurvey.de
16https://fdc.nal.usda.gov
17https://fineli.fi/fineli/en/index