.
Veselīga uztura gatavošana I
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:3.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:28.03.2022 15:03:55
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_207 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 1.00 | ECTS: | 1.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Liene Sondore | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 4 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 12 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 2 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 4 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 12 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Anatomija, normālā un patoloģiskā fizioloģija un bioķīmija. Valsts valodas zināšanas. | ||||||||
Mērķis: | Studiju priekšmets sniedz zināšanas par pārtikas produktiem, to sastāvu, gatavošanas veidu atbilstoši sezonai, pielietojot mehāniskos, termiskos apstrādes procesus. Priekšmeta mērķis ir izprast fizikāli/ķīmiskos procesus pārtikas produktos uzglabāšanas, apstrādes un produktu gatavošanas laikā, pēc iespējas mazinot uzturvielu zudumus. Praktiskajās nodarbībās apgūt veselīgas gatavošanas pamatprincipus, sekmējot uzturvielu maksimālu saglabāšanos. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
5 | Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads. Vispārīga pārtikas produktu tehnoloģija, ēdienkartes sastādīšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Pārtikas produktu iedalījums pēc sortimenta. Termini, jēdzieni, pārtikas produktu uzglabāšanas noteikumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Augu valsts produkti un to pagatavošanas veidi. Dzīvnieku valsts produkti, ēdienu tehnoloģiskais process. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
5 | Dārzeņu ēdieni. Veģetāri ēdieni, to iedalījums. Veģetāru un dārzeņu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process. | Nodarbības | 1.00 | MITC | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Ēdienu receptūras izstrāde, tehnoloģisko karšu izstrāde. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju un nodarbību apmeklējums, patstāvīgo darbu savlaicīga izpilde. 50% ieskaite, 20% apmeklējums un 30% patstāvīgie darbi | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Pēc sekmīgas studiju priekšmeta apguves studenti pratīs: - izvērtēt pārtikas produktu grupas izvēli konkrētas ēdienkartes sastādīšanai; - novērtēt konkrēta produkta pielietojamību un gatavošanas tehnoloģiju. | ||||||||
Prasmes: | Pēc sekmīgas studiju kursa apguves studenti izpratīs, kā ēdināšanas uzņēmumos mainīt gatavošanas veidu, izvēloties veselīgākus gatavošanas paņēmienus, traukus, pratīs argumentēt savu izvēli. | ||||||||
Kompetences: | Studiju kursa apguves rezultātā studenti būs spējīgi novērtēt ēdināšanas uzņēmumu uztura gatavošanas tehnoloģijas, ēdienkartes. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Vickie A. Vaclavik;Elizabeth W. Christian”Essentilals of Food Science”. 4th Edition; Springer. 2014. | ||||||||
2 | Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem Nr. 172. | ||||||||
3 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Gavriļenko E. . Ēdienu gatavošanas tehnoloģija. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006. | ||||||||
2 | Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība, I,II daļa. Biznesa augstskola „Turība”, Rīga 2006. |