Pārlekt uz galveno saturu

Uztura mācības pamati

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:11.03.2024 13:20:08
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_225LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:5.00ECTS:7.50
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīnaMērķauditorija:Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Māra Kampara
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)12Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas24
Nodarbības (skaits)14Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas56
Kopā kontaktstundas80
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)12Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas24
Nodarbības (skaits)14Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas56
Kopā kontaktstundas80
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā.
Mērķis:
1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.Lekcijas1.00auditorija
2Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00auditorija
3Publikācijas par uzturu un avota analīze.Nodarbības1.00auditorija
4Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00datorklase
5Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.Lekcijas1.00auditorija
6Olbaltumvielas.Lekcijas1.00auditorija
7Tauki.Lekcijas1.00auditorija
8Ūdens. Elektrolīti.Lekcijas0.50auditorija
9Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.Nodarbības1.00auditorija
10Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.Nodarbības1.00auditorija
11Vitamīni.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.50auditorija
12Minerālvielas.Lekcijas1.00auditorija
13Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.Nodarbības2.00auditorija
14Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.Nodarbības1.00auditorija
15Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze.Nodarbības1.00datorklase
16Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
17Ķermeņa svara regulēšana. Diētas.Lekcijas1.00auditorija
18Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.Lekcijas1.00auditorija
19Kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi un ēdienkartes veidošanu ietekmējošie faktori. Dažādu ēdienkaršu piemēri izglītības iestādēs.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
20Pārtikas produktu apstrādes metodes. Pirmapstrādes un siltapstrādes zudumi produktu apstrādē. Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem bez siltapstrādes.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
21Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
22Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem).Nodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas.Lekcijas1.00auditorija
2Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.00auditorija
3Publikācijas par uzturu un avota analīze.Nodarbības1.00auditorija
4Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
5Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas.Lekcijas1.00auditorija
6Olbaltumvielas.Lekcijas1.00auditorija
7Tauki.Lekcijas1.00auditorija
8Ūdens. Elektrolīti.Lekcijas0.50auditorija
9Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze.Nodarbības1.00auditorija
10Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata.Nodarbības1.00auditorija
11Vitamīni.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības1.50auditorija
12Minerālvielas.Lekcijas1.00auditorija
13Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu.Nodarbības2.00auditorija
14Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi.Nodarbības1.00auditorija
15Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze.Nodarbības1.00datorklase
16Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
17Ķermeņa svara regulēšana. Diētas.Lekcijas1.00auditorija
18Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana.Lekcijas1.00auditorija
19Kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi un ēdienkartes veidošanu ietekmējošie faktori. Dažādu ēdienkaršu piemēri izglītības iestādēs.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
20Pārtikas produktu apstrādes metodes. Pirmapstrādes un siltapstrādes zudumi produktu apstrādē. Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem bez siltapstrādes.Lekcijas0.50auditorija
Nodarbības0.50auditorija
21Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi..Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības1.00auditorija
22Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem).Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.
Vērtēšanas kritēriji:
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 20%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%. Uztura dienasgrāmatas sagatavošana un prezentēšana/zināšanu pārbaudes tests– 20%. Referāts – 20%. Izstrādātās ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 20%. Eksāmena vērtējumā ietilpst 3 pārbaudījumu vidējā atzīme.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes:Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.
Kompetences:Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021.
Papildu literatūra
1Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012
2Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012
3Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. Elsevier, 2005
4Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019.
5Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014
6Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008
7Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019.
Citi informācijas avoti
1http://www.pennutrition.com/index.aspx
2https://www.bda.uk.com/
3https://www.efsa.europa.eu/
4http://www.eatrightpro.org/