.
Uztura mācības pamati
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:5.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:11.03.2024 13:20:08
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_225 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 5.00 | ECTS: | 7.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna | Mērķauditorija: | Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 12 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 24 | ||||
Nodarbības (skaits) | 14 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 56 | ||||
Kopā kontaktstundas | 80 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 12 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 24 | ||||
Nodarbības (skaits) | 14 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 56 | ||||
Kopā kontaktstundas | 80 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | 1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Publikācijas par uzturu un avota analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||||
5 | Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Tauki. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Ūdens. Elektrolīti. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
9 | Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Vitamīni. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.50 | auditorija | |||||||
12 | Minerālvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
13 | Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
14 | Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze. | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
16 | Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
17 | Ķermeņa svara regulēšana. Diētas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
18 | Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
19 | Kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi un ēdienkartes veidošanu ietekmējošie faktori. Dažādu ēdienkaršu piemēri izglītības iestādēs. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
20 | Pārtikas produktu apstrādes metodes. Pirmapstrādes un siltapstrādes zudumi produktu apstrādē. Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem bez siltapstrādes. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
21 | Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi.. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
22 | Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem). | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā „Uztura mācības pamati”. Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Uztura produktu grupas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
2 | Informācijas par uzturu resursiem. Uzticama informācija. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Publikācijas par uzturu un avota analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
4 | Enerģija. Indivīdam nepieciešamā enerģijas daudzuma aprēķināšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Ogļhidrāti. Saldinātāji. Balastvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Tauki. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
8 | Ūdens. Elektrolīti. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
9 | Pārtikas produktu uzturvērtības norādes. Marķējuma analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
10 | Uztura novērtēšana. Uztura dienasgrāmata. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
11 | Vitamīni. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.50 | auditorija | |||||||
12 | Minerālvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
13 | Referāts par aktuālu/interesējošu uztura tēmu. | Nodarbības | 2.00 | auditorija | |||||
14 | Fiziski aktīvu cilvēku uztura principi. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
15 | Aktuāla informācija uztura jomā. Apskats un analīze. | Nodarbības | 1.00 | datorklase | |||||
16 | Ģenētiski modificēti organismi, ģenētiski modificēta pārtika. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
17 | Ķermeņa svara regulēšana. Diētas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
18 | Veģetārisms. Vegānisms. Svaigēšana. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
19 | Kompleksās ēdienkartes plānošanas pamatprincipi un ēdienkartes veidošanu ietekmējošie faktori. Dažādu ēdienkaršu piemēri izglītības iestādēs. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
20 | Pārtikas produktu apstrādes metodes. Pirmapstrādes un siltapstrādes zudumi produktu apstrādē. Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem bez siltapstrādes. | Lekcijas | 0.50 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
21 | Tehnoloģiskās kartes izstrāde ēdieniem ar siltapstrādi.. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
22 | Mājas darba prezentācija (Mājas darbs: ēdienkartes izstrāde un tehnoloģisko karšu sastādīšana pirmsskolas izglītības iestādei, 1dienai, 3-6 gadiem). | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju/nodarbību apmeklējums – 20%. Dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%. Uztura dienasgrāmatas sagatavošana un prezentēšana/zināšanu pārbaudes tests– 20%. Referāts – 20%. Izstrādātās ēdienkartes un tehnoloģisko karšu prezentēšana – 20%. Eksāmena vērtējumā ietilpst 3 pārbaudījumu vidējā atzīme. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai un uztura speciālista profesijai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2021. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Mann J., Truswell A.S. Essentials of Human Nutrition, 4th ed. Oxford University Press, 2012 | ||||||||
2 | Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process, 14th ed., Elsevier, 2012 | ||||||||
3 | Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. Elsevier, 2005 | ||||||||
4 | Thomas B. and Bishop J., eds. Manual of Dietetic Practice. 6th ed. Somerset, NJ, USA: John Wiley & Sons, 2019. | ||||||||
5 | Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014 | ||||||||
6 | Souci S.W., Fachmann W., Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables, 7th ed., MedPharm Scientific Publishers, 2008 | ||||||||
7 | Gandy, J.(ed.), Manual of Dietetic Practice, 6th ed.,Wiley, 2019. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | http://www.pennutrition.com/index.aspx | ||||||||
2 | https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
3 | https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
4 | http://www.eatrightpro.org/ |