Pārlekt uz galveno saturu

Klīniskā prakse I

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:24.01.2024 15:32:36
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_248LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Nelda Karpenska-Allaža
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomija, fizioloģija, ievads uzturmācībā, medicīnas ētika.
Mērķis:
Veicināt izpratni par teorētisko zināšanu nozīmi un sasaisti ar klīnisko praksi. Izprast un pielietot iegūtās zināšanas un prasmes uz pacientu vērstā praksē.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksēLekcijas2.00E-studiju vide
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksēLekcijas2.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studējošiem jāsagatavo klīniskās prakses portfolio, jāveic klīniskā gadījuma analīze un jāprezentē viens klīniskais gadījums.
Vērtēšanas kritēriji:
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtota prakses atskaite. Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses atzīme un portfolio 60%, klīniskā gadījuma prezentācija 40%. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot uztura speciālista ētikas normas komunikācijā ar pacientu, izprot pacienta uztura anamnēzes struktūru un iekļaujamo informāciju.
Prasmes:Studējošais ievēro pacienta tiesības, konfidencialitātes principus, datu aizsardzību. Noskaidro pacienta sūdzības un vajadzības, ievāc pacienta uztura anamnēzi un salīdzina to ar veselīga uztura ieteikumiem.
Kompetences:Pielieto apgūtās zināšanas un prasmes, ievēro un nodrošina konfidencialitāti un personas datu aizsardzību, autonomiju un tiesības uztura speciālista profesionālajā darbībā. Mērķtiecīgi iegūst uztura anamnēzi no pacienta un/vai tuviniekiem, aprūpētāja, vai likumīgā pārstāvja.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Uztura mācība. 7 pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, c2018 432 lpp.
2Raymond, J. L., Morrow, K., Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021.
Papildu literatūra
1Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga, Rebecca Stratton. Dietetic Pocket Guide adults. 2017.
Citi informācijas avoti
1World Health Organization. (‎2011)‎. Waist circumference and waist-hip ratio: report of a WHO expert consultation, Geneva, 8-11 December 2008. World Health Organization
2Pasaules Veselības organizācija
3European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
4Latvijas Republikas Veselības ministrija
5Datu bāze PEN
6RSU Bibliotekā pieejamie resursi