Pārlekt uz galveno saturu

Klīniskā prakse III

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:12.04.2024 11:48:59
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_250LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:17.00ECTS:25.50
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Gundega Rudzīte-Aņiščenko
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Pilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Nepilns laiks - 2. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas4
Nodarbības (skaits)0Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)0Kopā nodarbību kontaktstundas0
Kopā kontaktstundas4
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Viss iepriekš studiju programmā mācītais.
Mērķis:
Nostiprināt studējošā zināšanas, attīstīt un pilnveidot praktiskās iemaņas un iegūt kompetenci atbilstoši Uztura speciālista profesijas standartam. Prakses laikā studentam jāvēro, jāapzina un jāanalizē uztura speciālista profesijas specifika, saistībā ar savu vēlmi, interesēm un iecerēm izvēloties savu nākotnes profesiju.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksē IIILekcijas4.00E-studiju vide
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads klīniskajā praksē IIILekcijas4.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Studentam patstāvīgi jāstudē norādītās literatūras avoti, jāsagatavo klīniskās prakses portfolio un divu klīnisko gadījumu prezentācija.
Vērtēšanas kritēriji:
Obligāts prakses apmeklējums, sekmīgi nokārtots prakses eksāmens. Kumulatīvs vērtējums - klīniskās prakses posmu atzīmes 60%, divu klīnisko gadījumu izvērsta analīze 20%, 2 klīnisko gadījumu prezentācija 20%. Portfolio jāiekļauj: a) prakses stundu uzskaite, b) ikdienas darbu atspoguļojums, c) gūtās pieredzes, secinājumu un pašvērtējuma atspoguļojums tabulas veidā, d) prakses vadītāja vērtējums par klīniskās prakses norisi e) divu klīnisko gadījumu izvērsta analīze (viens gadījums pavasara, otrs rudens praksē)
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Aizstāvēšana (Prakse)
Studiju rezultāti
Zināšanas:Izprot anamnēzes struktūru, pārzina cilvēka funkcionēšanu normālos un patoloģiskos stāvokļos, ievēro ētikas normas komunikācijā ar pacientu. Izprot uztura terapijas ietekmi uz veselības stāvokli un mērķu sasniegšanu, izprot medicīnisko tehnoloģiju pielietošanas indikācijas un kontrindikācijas. Izprot bioenerģētiskos procesus cilvēka organismā – ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu vielmaiņu. Izprot uztura terapiju pacientiem akūtā posmā stacionārā, ambulatori un multiprofesionālas rehabilitācijas komandas ietvaros.
Prasmes:Ievēro pacienta tiesības, konfidencialitātes principus, datu aizsardzību. Noskaidro pacienta sūdzības un vajadzības, iepazīstas ar pacienta medicīnisko dokumentāciju, ievāc un dokumentē pacienta anamnēzi. Balsta uztura terapijas mērķus uz pacienta uztures, ēšanas paradumu, funkcionālo spēju un dienā nepieciešamo uzturvielu un enerģijas izvērtēšanā un analīzē iegūtajiem rezultātiem, pacienta komplekso izvērtējumu un uztura speciālista slēdzienu. Informē pacientu par novērtēšanas procesā iegūto informāciju un slēdzienu pacientam saprotamā valodā, profesionāli dokumentē izmeklēšanā iegūto informāciju, sagatavo uztura speciālista atzinumu par pacienta uztures stāvokli rakstiskā formā.
Kompetences:Ievēro pacienta konfidencialitāti un personas datu aizsardzību, autonomiju un tiesības uztura speciālista profesionālajā darbībā. Mērķtiecīgi iegūst informāciju no pacienta un/vai tuviniekiem, aprūpētāja, vai likumīgā pārstāvja medicīniskās dokumentācijas uztura terapijas nodrošināšanai, interpretē, analizē un izvērtē konsultācijas laikā iegūtos rezultātus un identificē problēmu. Savlaicīgi, saprotami, profesionāli aizpilda medicīnisko dokumentāciju, izmantojot profesionālo terminoloģiju, un izskaidro un pamato pacientam un/vai tuviniekam, aprūpētājam, vai likumīgajam pārstāvim saprotamā veidā gan uztura speciālista konsultācijas procesu, gan uztura speciālista slēdzienu un rekomendācijas. Noskaidro pacienta mērķus un uztura terapijas vēlamo iznākumu un kopīgi ar pacientu izvirza nozīmīgus, specifiskus, sasniedzamus mērķus, izstrādājot terapijas plānu un korekti to dokumentējot. Izvēlas atbilstošas pierādījumos balstītas medicīniskās tehnoloģijas uztura terapijas plānošanā, pamato un izskaidro izvēlētās uztura terapijas nozīmi. Pielieto zināšanas par uztura terapiju, veselību, slimībām, pārtiku un pārtikas gatavošanas tehnoloģijām. Mērķtiecīgi, profesionāli un cieņpilni sadarbojas ar citām ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. 7., pārstrād. un papild. izd. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2018 432 lpp.
2Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. 2014. xxi, 1113 pages.
3Kasper, Heinrich Ernährungsmedizin und Diätetik / Heinrich Kasper; unter Mitarbeit von Walter Burghardt. 12., überarb. Aufl. München: Elsevier/Urban & Fischer, 2014. XVI, 652 lpp.
4Raymond, J. L., In Raymond, J. L., In Morrow, K., & Mahan, L. K. Krause's and Mahan's food & the nutrition care process. 2021
5Krause’s food & nutrition therapy / edited by L. Kathleen Mahan and Sylvia Escott-Stump. 12th edition. St.Louis: Elsevier Saunders, 2008. xxiv, 1352 lpp.
Papildu literatūra
1Cardiovascular diseases: nutritional and therapeutic interventions / edited by Nilanjana Maulik. Boca Raton, FL: CRC Press/Taylor & Francis, 2013. xxviii, 586 lpp.
2Handbook of clinical nutrition and stroke / Mandy L. Corrigan, Arlene A. Escuro, Donalds F. Kirby, editors. New York: Humana Press, 2013. xxix, 310 lpp. Nutrition and Health.
3Skutelis, Antons. Zāļu un uztura mijiedarbība un blaknes / Antons Skutelis, Ilze Bārene. Rīga: Medicīnas apgāds, 2013, 54 lpp.
4Lejnieks, Aivars. Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp.
5Advancing dietetics and clinical nutrition / edited by Anne Payne, Helen Barker. Edinburgh; New York: Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 lpp.
6Rubana, Inta Māra. Uzturs fiziskā slodzē. Rīga: RaKa, 2010. 200 lpp.
7Sirds un virtuve / Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā. Rīga: Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp.
8Selga, Guntars. Enterālā ēdināšana. Jūrmala: GSE, 2009, 320 lpp.
9The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген
10Европейское региональное бюро ВОЗ. 2009. xiii, 392 lpp.
11Wills, Judith. Bērnu uzturs. Rīga: Jāņa Rozes apgāds, 2009, 286 lpp.
12Aivars, Juris Imants. Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā: starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programma "Uzturzinātne": mācību materiāls / Juris Imants Aivars, Līga Ozoliņa-Moll. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 147 lpp.
13Oxford handbook of gastrointestinal nursing / edited by Christine Norton, et al. New York: Oxford University Press, 2008. xvii, 734 lpp. Oxford handbooks in nursing.
14The essential handbook of eating disorders / edited by Janet Treasure, Ulrike Schmidt, Eric van Furth. Southern Gate, Chichester; Hoboken, NJ: Wiley, 2005. xxi, 238 lpp.
Citi informācijas avoti
1www.vm.gov.lv
2www.ldusa.lv
3http://www.who.int/en/