.
Sabiedrības veselība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:21.06.2023 15:59:43
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SVUEK_095 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 1.00 | ECTS: | 1.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Sabiedrības veselība | Mērķauditorija: | Medicīnas pakalpojumi | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Solvita Kļaviņa-Makrecka | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Kronvalda bulvāris 9, svekrsu[pnkts]lv, +371 67338307 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Cilvēka normālās un patoloģiskās fizioloģijas un/vai propedeitikas pamati; aritmētiskās pamatdarbības; lasītprasme angļu valodā. | ||||||||
Mērķis: | Sniegt zināšanas sabiedrības veselības pamatjautājumos, kas nepieciešamas veselības informācijas novērtēšanai un uz pierādījumiem balstītai sabiedrības veselības praksei. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Veselība, sabiedrības veselība | Lekcijas | 0.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Slimību profilakse. Veselības veicināšana | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Veselības sociālās determinantes | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.00 | auditorija | |||||||
4 | Epidemioloģijas jēdziens. Slimību cēlonības teorija | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Epidemioloģijas pamatrādītāji | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Veselības informācija | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
7 | Būtiskākie epidemioloģisko pētījumu dizaini | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Darbs ar literatūru. Uzdevumi slimību biežuma rādītāju aprēķināšanai. Lai izvērtētu studiju kursa kvalitāti kopumā, studentam jāaizpilda studiju kursa novērtēšanas anketa Studējošo portālā. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Rakstiska ieskaite: sniegto atbilžu pareizība un pamatotība. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Sekmīgas studiju kursa apguves rezultātā studējošais varēs: • Definēt veselības, normas un slimības jēdzienus. • Formulēt sabiedrības veselības uzdevumus, nosaukt svarīgākās nozares. • Definēt slimību profilakses jēdzienu, aprakstīt slimību profilakses līmeņus un stratēģijas, tai skaitā, slimību skrīninga būtību un priekšnosacījumus. • Definēt veselības veicināšanas jēdzienu un raksturot veselības veicināšanas pieejas. • Nosaukt galvenās veselību ietekmējošo faktoru kategorijas slimību daudzcēloņu teorijas ietvaros. • Nosaukt veselības sociālo determinanšu definīciju un uzskaitīt veselības sociālās determinantes. • Nosaukt epidemioloģiskos pamatrādītājus; izskaidrot atšķirības starp tiem un to savstarpējo saistību. • Nosaukt veselības informācijas iegūšanas avotus un metodes, to priekšrocības un trūkumus. • Atpazīt galvenos epidemioloģisko pētījumu dizainus. | ||||||||
Prasmes: | • Interpretēt veselības un slimības jēdzienus saistībā ar savu specialitāti. • Ilustrēt ar piemēriem veselības veicināšanas un slimību profilakses pieejas. • Sniegt veselību ietekmējošo faktoru, tai skaitā sociālo faktoru, piemērus. • Aprēķināt epidemioloģiskos pamatrādītājus. • Lietot statistikas datu bāzes veselības informācijas meklēšanai. | ||||||||
Kompetences: | • Diskutēt par sabiedrības veselības problēmām un to iespējamajiem risinājumiem saistībā ar specialitāti. • Novērtēt datu avotu un rādītāju piemērotību sabiedrības veselības problēmas izzināšanai. • Novērtēt epidemioloģiskā pētījuma dizaina atbilstību pētniecības jautājumam. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | M.Baltiņš „Lietišķā epidemioloģija”. „Zinātne”, Rīga, 2003. (izdevums akceptējams) | ||||||||
2 | R.Beaglehole, R.Bonita, T.Kjellstrom „Basic Epidemiology”. WHO, Geneva, 2006. (izdevums akceptējams) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | L.Gordis. Gordis Epidemiology, 6th Edition. Elsevier Saunders, 2019 | ||||||||
2 | B.B.Gerstman „Epidemiology Kept Simple” (2nd edition). „Wiley-Liss”, New York, 2013 | ||||||||
3 | M. Marmot, R.G. Wilkinson (ed.). Social Determinants of Health. 2nd edition. New York: Oxford University Press, 2006. x, 366 p. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | http://www.cdc.gov | ||||||||
2 | http://www.who.dk | ||||||||
3 | http://data.euro.who.int/hfadb/ | ||||||||
4 | European Community Health Indicators (ECHI) | ||||||||
5 | www.spkc.gov.lv |