Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem
Konferences, semināri
Pētniecība
Starptautiskā sadarbība

2022. gada 8.–10. septembrī Rīgas Stradiņa universitātē notiks Starptautiskās profesionālo abortu un kontracepcijas speciālistu federācijas (International Federation of Professional Abortion and Contraception Associates) starptautiskā konference Auglības kontrole sievietes rokās.

“Pēdējos gados daudzu cilvēku dzīve ir mainījusies. Covid-19 pandēmija ir apstiprinājusi, cik svarīgi ir, lai sievietes varētu viegli piekļūt kontracepcijai un aborta pakalpojumiem. Tāpēc mūsu konferences tēma Auglības kontrole sievietes rokās ir īpaši aktuāla,” konferences mājaslapā raksta RSU profesore reproduktīvajā veselībā Gunta Lazdāne.

"Strauji attīstās pētījumi un prakse kontracepcijas un abortu jomā. Tīmekļsemināri un tiešsaistes konferences ir palīdzējušas mums būt lietas kursā, taču tie nevar aizstāt atbalstu, ko sniedz tikšanās klātienē. Tāpēc, lūdzu, pievienojieties mums klātienē Rīgā, lai tiktos ar saviem kolēģiem un draugiem konferencē, lai apspriestu kopīgus nākotnes projektus un dalītos veiksmes stāstos!”

fiapac_flyer-riga2022.jpg

Paziņojums sakarā ar FIAPAC konferences norisi Rīgā un situāciju Ukrainā

Situācija Ukrainā joprojām ir satraucoša, tādēļ FIAPAC valde apsprieda konferences norisi klātienē un ar to saistīto pārvietošanos starptautiskā mērogā. FIAPAC organizatori rūpīgi izvērtēja jautājumu un, ņemot vērā to, ka Ukraina nav Latvijas robežvalsts, un to, ka abas valstis šķir vairāku simtu kilometru liels attālums, izlēma nemainīt plānus un organizēt konferenci klātienē.

FIAPAC organizatori uzsver, ka sadarbība ar Eiropas partneriem un pārliecība par šo valstu stabilitāti un suverenitāti arī nākotnē ir ļoti nozīmīga.

Organizatori sekos situācijas norisei un izvērtēs nepieciešamību mainīt konferences norisi. Tikmēr aicinām visus interesentus, it sevišķi kolēģus no Latvijas, reģistrēties konferencei un dalīties informācijā par tās norisi.

Esam droši, ka konferences programmā atradīsiet sev ko saistošu. Lai arī COVID pandēmija veselības aprūpes jomā radījusi daudz izaicinājumu, tā vienlaikus ievērojami veicinājusi telemedicīnas attīstību. Dalībniekiem nenoliedzami būs daudz ko apspriest, un FIAPAC valdes vārdā aicinām visus interesentus pievienoties mums.


Pasaules Veselības organizācija (PVO) 2022. gadā publicējusi jaunas vadlīnijas, lai samazinātu nedrošu abortu gadījumu skaitu. Vadlīnijās apkopota pēdējo desmit gadu pieredze, tostarp COVID-19 un ar to saistīto ierobežojumu ietekme. PVO vadlīnijas tāpat kā daudzi citi aktuāli pētījumi ir iekļauti FIAPAC Rīga2022 konferences programmā.

UNFPA 2022. gada 30. martā prezentē State of World Population Report 2022 ziņojumu Seeing the Unseen: The case for action in the neglected crisis of unintended pregnancy, kas vēlreiz apstiprina, ka ar abortu saistītie jautājumi joprojām ir aktuāli un FIAPAC Rīga2022 ir svarīga loma pētniecības rezultātu izvērtēšanā, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanā un tālāko pētījumu iedvesmošanā.

Tēzes FIAPAC Rīga2022 jāiesniedz līdz 2022. gada 1. maijam.