Pārlekt uz galveno saturu
Studiju programma
Vadītājs
Dace Rezeberga

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:1.00
Par studiju kursu
Kursa kods:DUGK_003LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Dace Rezeberga
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Dzemdniecības un ginekoloģijas katedra
Struktūrvienības vadītājs:Dace Rezeberga
Kontaktinformācija:Rīga, Miera iela 45, Rīgas pašvaldības SIA Rīgas Dzemdību nams, dzgkatrsu[pnkts]lv, dzgkatrsu[pnkts]lv, +371 67293837
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Nodarbības (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (numurs)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Study course description
Zināšanas:
Bakalaura grāds veselības aprūpes vai rehabilitācijas studiju programmā vai pārtikas zinībās.
Mērķis:
Sniegt zināšanas par sievietes uztura īpatnībām visas dzīves laikā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Informācija par kursu. Normāls menstruālais cikls, hormonu ietekme uz metabolismu dažādās menstruālā cikla fāzēs.Lekcijas1.00klīniskā bāze
2Premenstruālais sindroms, tā izpausmes, ārstēšanas principi, ieskaitot dietoterapiju. Menstruālā cikla traucējumi dažādos sievietes dzīves periodos.Nodarbības1.00klīniskā bāze
3Dzimumbrieduma psiholoģiskie un fizioloģiskie aspekti. Menstruāciju sākums, ar to saistītās iespējamās problēmas. Uzturs puberitātes un pusaudžu periodā, tā ietekme uz reproduktīvo veselību. Anoreksija, bulīmija.Nodarbības2.00klīniskā bāze
4Ģimenes plānošanas metodes, to ietekme uz metabolismu, dietas un dzīvesveida ieteikumi.Lekcijas1.00klīniskā bāze
5Policistisku olnīcu sindroms, ietekme uz metabolismu, ārstēšanas metodes, ieskaitot dietoterapiju.Nodarbības1.00klīniskā bāze
6Fizioloģiskas izmaiņas sievietes organismā grūtniecības laikā.Lekcijas1.00klīniskā bāze
7Uztura īpatnības grūtniecības laikā. Svara pieaugums grūtniecības laikā. Vitamīni, mikroelementi, uztura bagātinātāji. Dietas ieteikumi grūtniecības patoloģiju gadījumos (aizcietējumi, agrīna toksikoze, anēmija, hipertensija, priekšlaicīgas dzemdības, urīnceļu infekcijas, diabēts u.c.).Nodarbības1.00klīniskā bāze
8Fizioloģiskas dzemdības un fizioloģisks pēcdzemdību periods. Uztura uzņemšanas īpatnības un nepieciešamība dzemdībās. Dietas īpatnības pēc normālām un patoloģiskām dzemdībām.Lekcijas1.00klīniskā bāze
9Krūts ēdināšana, tās priekšrocības. Mātes dieta laktācijas laikā. Jaundzimušais.Nodarbības1.00klīniskā bāze
10Sievietes dzimumorgānu un krūts dziedzera ļaundabīgas saslimšanas, dzīvesveida ietekme uz to attīstību.Lekcijas1.00klīniskā bāze
11Operācijas dzemdniecībā un ginekoloģijā, pacienta sagatavošana tām, pēcoperācijas perioda vadīšana, t.sk. diētas īpatnības.Nodarbības1.00klīniskā bāze
12Perimenopauze un menopauze. Raksturīgās izmaiņas sievietes organismā.Lekcijas1.00klīniskā bāze
13Īstermiņa un ilgtermiņa veselības problēmas menopauzē. Hormonu aizvietojošā terapija, tās salīdzinājums ar dabas ārstniecības un profilakses līdzekļu darbību un efektivitāti.Nodarbības1.00klīniskā bāze
14Sievietes veselība visa mūža garumā, uztura īpatnības visa mūža garumā: kopsavilkumsLekcijas2.00klīniskā bāze
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Referāts par kādu no saistītām tēmām.
Vērtēšanas kritēriji:
Nokārtoti 3 kontroldarbi un uzrakstīts referāts. Atzīmi veido 50% kopējais vērtējums par semestri + 50% ieskaite (daudzatbilžu jautājumi) kursa beigās.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens (Rakstisks)
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Priekšzināšanas:Izpratne par uztura īpatnībām un vajadzībām sievietes dažādos dzīves periodos.
Prasmes:Spēja zināšanas izmantot konsultējot sievieti par uztura, mikroelementu, vitamīnu nepieciešamību sievietes dzīves dažādos periodos fizioloģisku izmaiņu un dzimumsistēmas orgānu saslimšanu gadījumos.
Kompetences:Spēj integrēt zināšanas, sastādot ēdienkarti grūtniecēm fizioloģiski noritošas grūtniecības laikā un laktācijas periodā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Ginekoloģija, I.Vībergas redakcijā, Rīga, Nacionālais medicīnas apgāds, 2013.
2Dzemdniecība, D.Rezebergas redakcijā, Nacionālais medicīnas apgāds, 2009.
3Z.Zariņš L.Neimane ,,Uztura mācība" Rīga, 2002.
Papildus literatūra
1T. Wilson, G. Bray. Nutrition guide for physicians, Humana Press Inc., 2011.
2M.Pollard. Evidence based care for brestfeeding mothers: A resource for midwifes and allied healthcare professionals. Taylor & Francis Ltd, 2011.
3J. Higdon, V. Drake. Evidence-based approach to vitamins and minerals. Thieme Publishing Group, 2011.
4E. Derbyshire. Nutrition in the Childbearing years, Publisher: John Wiley and Sons Ltd, 2011.
5J. Anderson, S.C. Garner, P. Klemmer. Diet, Nutrients, and bone health. Taylor & Francis Inc, 2011.
Citi informācijas avoti
1The British Journal of Nutrition.
2Food and nutrition bulletin, published by the International Nutrition Foundation, Toronto.
3European Journal of Nutrition.
4www.pubmed.com, www.medscape.com