Pārlekt uz galveno saturu

Garīgā veselība ir svarīga – Baltijas jūras reģiona uzņēmumu noturības veicināšana, novēršot psihosociālos riskus darba vietā

Projekta/līguma nr.
#S020
Projekta finansējums
498 583,20 EUR, t. sk. 46 233,60 EUR RSU kā partnera daļa
Projekta vadītājs
Projekta īstenošana
01.08.2023. - 31.10.2025.

Mērķis

Veikt pasākumus, kas labāk sagatavos darba aizsardzības sistēmu un speciālistus, kā arī mazos un vidējos uzņēmumus, lai risinātu darbaspēka pašreizējos un potenciālos psihosociālos riskus. Darba aizsardzība galvenokārt ir vērsta uz fizisku apdraudējumu un negadījumu darba vietā novēršanu. Projekta ”MentalHealthMatters” ietvaros tiks pievērsta lielāka uzmanība garīgai labsajūtai darbā, kas ir tikpat svarīga kā fiziskā veselība.

Apraksts

Šobrīd darba ņēmēju garīgā veselība nereti vien rada bažas darba devējiem Baltijas jūras reģionā. Vēl pirms COVID – 19 pandēmijas un kara Ukrainā, puse Eiropas Savienībā strādājošo darbinieku stresu uzskatīja par ierastu savā darbavietā, turklāt stress veicināja aptuveni pusi no visām zaudētajām darba dienām. Apvienojumā ar jau valdošo kvalificēta darbaspēka trūkumu, tas apdraud uzņēmumu (tostarp sabiedrisko organizāciju) spēju izturēt esošās un turpmākās krīzes. Lai uzņēmumi un sabiedrība būtu ekonomiski noturīgi, tiem ir vajadzīgs arī garīgi noturīgs darbaspēks.

Darba aizsardzības mērķis ir darbinieku un viņu darba spēju ilgstoša saglabāšana. Tomēr jau ilgstoši darba aizsardzības tiesību akti, standarti un izglītība galvenokārt ir koncentrēti uz fiziskiem darba vides apdraudējumiem un negadījumu novēršanu, un nav veltīta pietiekama uzmanība psihosociālo risku novērtēšanai, veselības veicināšanai un profilakses pasākumiem. Izmantojot projekta MentalHealthMatters plānotās aktivitātes, pētnieku grupa pulcēs politikas veidotājus, darba devēju un darbinieku pārstāvjus, praktiķus, pētniekus un pedagogus darba aizsardzības jomā, lai situāciju mainītu. Tiks vērtēta politikas un prakses atbilstība un ierosināti pasākumi, lai labāk sagatavotu darba aizsardzības sistēmu un darba aizsardzības speciālistus pašreizējo un potenciālo psihosociālo risku risināšanai. Turklāt projektā tiks izstrādāts “pirmās palīdzības komplekts”, lai atbalstītu to mazo un vidējo uzņēmumu īpašniekus un vadītājus, kuriem nav pieejami darba aizsardzības speciālisti psihosociālo risku novērtēšanā un preventīvu pasākumu veikšanā.

Projekta aktivitātes

  1. Trūkumu un vajadzību apzināšana darba aizsardzības datos un politikā
  2. Labās prakses piemēru aktualizēšana, apmaiņa starp valstīm: ikdienas darbā un speciālistu apmācībā
  3. Apspriest nepieciešamās darbības un sagatavot tematiskos ieteikumus 
  4. Aktivitāšu īstenošanas, ieviešanas iespējamie kanāli
  5. “Pirmās palīdzības komplekta” angļu valodas versijas izstrāde
  6. “Pirmās palīdzības komplekta” pielāgošana valsts aktualitātēm un izplatīšana
  7. Ceļveža izstrāde: nepieciešamās īstermiņa, vidēja un ilgtermiņa aktivitātes
  8. Ceļveža popularizēšana un izplatīšana

Projekta partneri

  • NDPHS Secretariat (Zviedrija) kā vadošais partneris,
  • Finnish Institute of Occupational Health (Somija), 
  • Tallinn University of Technology (Igaunija), 
  • Rīga Stradiņš University (Latvija), 
  • Nofer Institute of Occupational Medicine (Polija), 
  • Norwegian Labour Inspection Authority (Norvēģija).

Projekta aktualitātes

Notikusi 1.transnacionālā sapulce Tallinā

Projekts "Mental Health Matters" sākās ar projekta partneru tikšanos 2023.gada 25.septembrī TalTech universitātē Tallinā. Projektā piedalījās eksperti no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Polijas, Zviedrijas un Norvēģijas. 

Projekta mērķis ir veikt pasākumus, kas cels izpratni mazajos un vidējos uzņēmumos (t.sk darba aizsardzības speciālistiem) par nodarbināto pašreizējiem un potenciālajiem psihosociālajiem riskiem. Projekta ”MentalHealthMatters” ietvaros tiks pievērsta lielāka uzmanība garīgajai labsajūtai darbā, kas ir tikpat svarīga kā fiziskā veselība.

Projektā ir iesaistīts plašs dalībnieku loks, sākot ar politikas veidotājiem un darba inspekcijas pārstāvjiem līdz maziem un vidējiem uzņēmumiem. Projekta ietvaros tiks izstrādāts "Pirmās palīdzības komplekts" (eng. First – Aid Kit), lai atbalstītu mazo un vidējo uzņēmumu vadītājus, kuriem bieži vien nav pieejama informācija, lai pārvaldītu psihosociālos riskus darba vietā. 

Sapulces laikā katrs projekta partneris iepazīstināja ar savas valsts agrīnajiem rezultātiem un secinājumiem par tēmu "Datu un politikas nepilnības".

Paralēlajās sesijās viena grupa koncentrējās uz metodoloģijas un pieejas izpēti “Pirmās palīdzības komplekta” izstrādei, otrā grupa atklāja un definēja trūkumus un problēmas, kas saistītas ar psihosociālajiem riskiem darba vietā. Mērķis bija izpētīt ar šīm tēmām saistītās nepilnības un problēmas, sagrupēt tās un definēt.

1.transnacionālā sapulce Tallinā

Informācija ievietota 26.09.2023

Notikusi 2.transnacionālā sanāksme

Projekta "Mental Health Matters" 2. transnacionālā tikšanās noritēja 2023.gada 8.decembrī tiešsaistē. Tajā piedalījās projekta eksperti no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Polijas, Zviedrijas un Norvēģijas.

Sapulcē RSU komanda prezentēja atziņas par fokusgrupu diskusijas, aptaujas un intervijas metodoloģiju pilotēšanu, pirmos rezultātus un gūtās atziņas. Diskusiju galvenie jautājumi bija: 1) Latvijas pilotēšanas laikā biežāk minētās problēmas, rezonē ar citām valstīm, norādot, ka problēmām ir transnacionāls raksturs; 2) Kā būtu jāveido “Pirmās palīdzības komplekts” – saturiski un strukturāli?

Partneri tika aicināti īsumā iepazīstināt ar jaunāko informāciju par datu un politikas nepilnībām. Pašreizējie rezultāti norāda uz zināšanu trūkumu par psihosociālajiem riska faktoriem Latvijā (nav standartizētu skalu vai novērtēšanas rīku) un nepietiekamu uzsvaru uz šo faktoru preventīvajiem pasākumiem. Projekta partnervalstīs ir dažāda datu pieejamība, kā arī atšķiras psihosociālo riska faktoru pārvaldības aspekti likumdošanā vai citos politikas dokumentos.

Informācija ievietota 09.12.2023.

Helsinkos notikusi 3.transnacionālā sanāksme 

Projektā “MentalHealthMatters” notika 3. transnacionālā sanāksme 2024.gada 19.martā  Helsinkos, Darba drošības institūtā. Projektā piedalījās eksperti no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Polijas, Zviedrijas un Norvēģijas. 

Sapulcē tika apspriestas arodveselības un darba aizsardzības izglītības iespējas katrā projekta dalībvalstī, fokusējoties vairāk uz apmācību par psihosociālajiem riska faktoriem darba vietā. Sanāksmē nonākts pie kopīgā slēdziena, ka augstas kvalitātes, uz praksi orientētas izglītības un pastāvīgas apmācības nodrošināšanai darba aizsardzības speciālistiem, darba inspektoriem un darba devējiem ir svarīga nozīme nepieciešamo prasmju veidošanā psihosociālo faktoru pārvaldībā.

Semināra otrā puse bija veltīta tam, lai veicinātu tiešo rezultātu attīstību, proti - tiešsaistes “Pirmās palīdzības komplekta” izstrāde, lai atbalstītu mazos un vidējos uzņēmumus (MVU) psihosociālo risku novēršanā un preventīvo pasākumu veikšanā un ceļveža izstrāde, kurā izklāstīti nepieciešamie uzlabojumi un praktiski priekšlikumi darba aizsardzības politikas, noteikumu, izglītības un prakses reformai gan valsts, gan starptautiskā līmenī.

“Pirmās palīdzības komplekta” sesija bija vērsta uz satura apspriedi, veidošanas pieejām, kritērijiem informācijas iekļaušanai transnacionālajā (angļu valodas) versijai. Dalībnieki, balstoties uz MVU pārstāvju sniegto informāciju, apsprieda visbiežāk sastopamos psihosociālos riskus, ko viņi ir identificējuši valsts līmenī, vienojoties par struktūru un galvenajiem tematiem, kas jāiekļauj “Pirmās palīdzības komplektā”.

Ceļveža izstrādei veltītajā paralēlā sesijā tika kartēta psihosociālo faktoru pārvaldības sistēma, identificējot pašreizējos galvenos šķēršļus sistēmā un jomas, kurās iesaistītajās valstīs ir nepieciešama steidzama reforma.

Lai pārmaiņas notiktu, projekta “MentalHealthMatters” partneri uzsvēra sociālās inovācijas nepieciešamību, esošās politikas un prakses novērtēšanu un ciešu sociālo dialogu gan politiskā, gan darbavietas līmenī.

Diena tika noslēgta ar optimismu, ka pārmaiņas ir iespējamas, apvienojumā ar reālisma pieskaņu, ka nav ātru risinājumu, lai sistemātiski uzlabotu darbaspēka garīgās veselības stāvokli. 

Sapulce Helsinkos

Informācija ievietota 20.03.2024