Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Absolventiem
Attīstība
Darbiniekiem
Skolēniem
Skolotājiem

Ikviens, šķiet, cerēja uz citu scenāriju, tomēr arī šis gads būs pagājis Covid-19 zīmē, paceļot izaicinājumu latiņu Rīgas Stradiņa universitātei (RSU) būtiskajās jomās – augstākajā izglītībā un pētniecībā veselības aprūpē – stipri augstu. Ja 2020. gadā mēs paši pielāgojāmies dzīvei pandēmijā, tad šogad jau spējām palīdzēt citiem. Mūsu zinātnieki iesaistījās valsts pētījumu programmā Covid-19 seku mazināšanai, mācībspēki dinamiski pielāgojās apstākļiem digitālajā vidē, bet studenti un rezidenti mobilizējās darbam ar Covid-19 skartajiem pacientiem. 

Starptautiska atzinība

Tagad, gada nogalē, varu teikt, ka augstskolai ir pamats lepoties ar to veikumu, ko šajā gadā ir snieguši mūsu studenti, docētāji, zinātnieki, augstskolas administrācija. Vislabāk mūsu kopīgos panākumus raksturo iekļūšana prestižajā augstskolu reitingā Times Higher Education (THE) – vasarā svinējām faktu, ka esam iekļuvuši starp 600 jaudīgākajām universitātēm pasaulē, esam novērtēta kā labākā universitāte Latvijā un otrā labākā starp Baltijas valstīm. Taču jau rudenī THE Emerging Economies Ranking iezīmēja jaunu sasniegumu – šajā vērtējumā, pateicoties zinātniskās darbības kvalitātei un veiksmīgai starptautiskai darbībai, esam 115. labākā augstskola. Šie panākumi ir augļi mūsu stratēģiskajiem centieniem nodrošināt starptautisku konkurētspēju RSU studiju programmām, zinātnei un pētniecībai. Liels gandarījums, ka šos panākumus pamana arī ārpus augstskolas. Kā šoruden filantropa Borisa Tetereva vārdā nosauktās auditorijas atklāšanā atzīmēja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga,

RSU ir panākusi, ka studenti uz to plūst ne tikai no visām Latvijas, bet visām pasaules malām:

“Šī RSU veiksme – kā vienīgajai no Latvijas universitātēm tikt tik augsti starptautiski novērtētai – ir ļoti nozīmīgs sasniegums. Izsaku savu atzinību un apbrīnu visiem, kuri pie šī sasnieguma pielikuši savu roku.” 

Times Higher Education tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem universitāšu reitingu veidotājiem pasaulē, un THE World University Rankings 2022 šogad tika iekļautas aptuveni 1600 augstākās izglītības iestādes no visas pasaules. RSU sasniegums vēlreiz apliecina, ka esam augstas raudzes zinātnes universitāte ne vien Latvijā, bet arī pasaulē. Visaugstāko rezultātu RSU izdevies sasniegt zinātnisko publikāciju citējamības rādītājā, iegūstot 82,1 punktu, kas šajā individuālajā kategorijā RSU ierindo 252. vietā pasaulē. Reitinga veidošanā zinātnisko publikāciju analīze tiek balstīta uz izdevniecības Elsevier bibliogrāfiskās un citēšanas informācijas datubāzes Scopus datiem. 

Mūsu zinātniskā jauda un kvalitāte šogad saņēmusi arī cita veida atzinību. Starptautiskie eksperti, kuri Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumā no 2019. gada līdz 2021. gada sākumam veica 37 Latvijas zinātnisko institūciju novērtējumu, snieguši augstu novērtējumu RSU medicīnas, sabiedrības veselības un sociālo zinātņu platformām. Visaugstāko vērtējumu starptautiskie eksperti ir piešķīruši medicīnas platformai, īpaši akcentējot pētniecības kvalitāti, vidi, infrastruktūru un sociālo ietekmi. Salīdzinot ar iepriekšējā, 2013. gada, vērtējuma rezultātiem, RSU medicīnas platformas rezultāts ir audzis un ieguvis vērtējumu “4” no iespējamajiem pieciem punktiem.

Tas nozīmē, ka RSU ir atzīta kā spēcīga, starptautiska pētniecības organizācija ar ļoti augstiem kvalitātes standartiem.

Augstskolu tipoloģijā RSU ir definēta kā viena no četrām Latvijas zinātnes universitātēm.

Investēt pētniecībā

Stratēģiski esam strādājuši šajā virzienā, tāpēc prieks, ka arī starptautiskie eksperti īpaši pamanījuši RSU veiktos ieguldījumus pētniecības infrastruktūras attīstībā, pētniecības vadības un administratīvo atbalsta sistēmu stiprināšanā. Tāpat eksperti augstu novērtēja izveidoto motivācijas sistēmu, kas veicina pētnieku iesaisti grantu un projektu pieteikumu izstrādē un īstenošanā. Kā norādīts atzinumā, “šādas izmaiņas ir veicinājušas būtisku pētniecības kvalitātes un pētniecības ietekmes uzlabošanos”, un mēs, kas izjūtam to ikdienā, nevaram nepiekrist.

rsu_publikaciju_skaits.jpg

Ļoti labs vērtējums saņemts arī par pētniecību sabiedrības veselības platformā. Ar četriem punktiem novērtēti kritēriji “zinātnes kvalitāte”, “sociālā ietekme” un “attīstības potenciāls”. Eksperti norāda, ka šīs platformas pētnieki, lai arī salīdzinoši mazākā skaitā, tomēr ir “spēcīgi spēlētāji” nacionālā līmenī. Viņi arī saskata augstu tālākas attīstības potenciālu, kam pamatā ir pētnieku prasmes strādāt ar sarežģītiem jautājumiem un koordinēt multidisciplināras grupas, lai risinātu svarīgas sabiedrības veselības problēmas. Labi rezultāti ir arī sociālo zinātņu platformā, kurā visaugstāk novērtēta ekonomiskā ietekme un attīstības potenciāls. 

Šis atzinīgais vērtējums tika publiskots vēl pirms apjoma ziņā vērienīgākā pasākuma Latvijas zinātnes aprindās – RSU Zinātnes nedēļas jeb Research Week 2021 , kurā savu veikumu demonstrēja gan minēto RSU medicīnas, sabiedrības veselības un sociālo zinātņu platformu zinātnieki, gan citi pētnieki. Šo starptautisko pasākumu rīkojām jau otro reizi, un šogad Zinātnes nedēļa noritēja kā piecu starptautisku konferenču maratons ar 45 valstu zinātnieku sniegtām vairāk nekā 1300 prezentācijām. Tajā tikās gan topošie bakalauri un maģistri, gan rezidenti, doktoranti un jau pieredzējuši profesionāļi, kā arī dažādu industriju pārstāvji. Īpaši šī pasākuma kontekstā pievērsāmies starpdisciplinārām tēmām, jo redzam, ka mūsdienu izaicinājumiem bieži nepieciešami risinājumi, kas rodami tieši nozaru mijiedarbībā. Zinātnes nedēļā šogad tika aizvadīta 7. starptautiskā studentu konference (7th International Student Conference), starptautiskā medicīnas un veselības zinātņu konference Zināšanas praksei (Knowledge for Use in Practice), konference Sabiedrība. Veselība. Labklājība (Society. Health. Welfare), starptautiskā starpdisciplinārā sociālo zinātņu konference PLACES (2nd International Interdisciplinary Conference PLACES), simulāciju tehnoloģijām veltītā pētnieciskā konference Mācīšanās un mācīšana augstākajā izglītībā (University Teaching and Learning), sekcija Inovācijas medicīnā un veselības aprūpē (Innovation in Medicine and Healthcare) un citi pasākumi. Par spīti Covid-19 izraisītajai situācijai, augstskolai sadarbībā ar partneriem izdevās tiešsaistē nodrošināt grandiozu, starptautisku pasākumu, kurš turklāt ikvienam interesentam bija pieejams bez maksas. 

Jurģi – daudzsološs sākums

Viena no universālajām patiesībām par zinātni ir tā, ka rezultātam nepieciešamas investīcijas. Atbilstoši Latvijas viedās specializācijas stratēģijai mēs stiprinām savu farmācijas flangu, šogad “uzliekot spāres” topošajam RSU farmācijas studiju un zinātnes kompleksam – vienai no apjomīgākajām un tehniski sarežģītākajām būvēm, kas tapusi augstskolas 70 gadu ilgajā vēsturē. Daudzstāvu ēkā, kas top ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu un kuras kopējā platība būs 7151 m², atradīsies modernas studiju telpas un pasaules līmeņa zinātnes centrs. Ieguldot ERAF un RSU pašu pelnītos līdzekļus jaunā kompleksa būvniecībā, mēs stiprinām universitātes zinātnes un studiju kapacitāti rūpnieciskajā farmācijā, kam ir augsts potenciāls inovatīvu un augstas pievienotās vērtības produktu radīšanā. 

rsu_farmacijas_studiju_un_petniecibas_centrs.jpgRSU Farmācijas studiju un pētniecības centrs

Jaunais komplekss būs mājvieta Farmācijas ķīmijas katedrai, Farmakoloģijas katedrai un Lietišķās farmācijas katedrai, ēkā paredzētas studiju telpas un laboratorijas studentiem, kā arī zinātnes attīstībai tik būtiskā Gatavo zāļu formu pētnieciskā laboratorija. Farmācijas joma RSU patlaban pieredz ļoti strauju uzrāvienu. Mums ir izcils Latvijas un ārvalstu mācībspēku sastāvs, ir pieaudzis doktorantu skaits, mūsu zinātnieki strādā daudzsološos virzienos, piemēram, etnobotānikā, biomateriālu attīstīšanā, jaunu zāļu formu izstrādē, farmakokinētikā, farmakoģenētikā u. c. Pārcelšanās uz jauno kompleksu koncentrēs visus mūsu farmācijas jomas resursus vienuviet un palīdzēs kāpināt studiju un pētniecības jaudu. Jurģi gan studentiem, gan zinātniekiem ieplānoti nākamgad.

Investējot infrastruktūrā, vairākas RSU struktūrvienības piedzīvo jurģus, pārceļoties uz modernām telpām.

Lai gan būvniecību un iekārtošanu noslēdzām jau pērn ap šo laiku, durvis pirmajiem apmeklētājiem RSU Anatomijas muzejā pandēmijas dēļ vērām tikai šovasar. Jaunais muzejs, kuru RSU izveidojusi, ieguldot 2,7 miljonus eiro no pašu pelnītajiem līdzekļiem, ir pieejams kā galvaspilsētas iedzīvotājiem, tā viesiem, un tas veidots kā izglītojoša, neparasta kultūrtelpa ar vēsturisku kolekciju un mūsdienīgu pieeju. Muzeja pamatā ir pirmā anatomijas mācību kolekcija Latvijā, kas izveidota anatomikumā 20. gadsimta 20.–30. gados un līdz šim kalpojusi topošo mediķu skološanai. Šībrīža kolekcija sastāv no vairākiem tūkstošiem anatomisku preparātu – orgāniem, ķermeņa daļām un veseliem ķermeņiem, kas, pateicoties prasmīgam anatomu darbam, saglabājušies nemainīgi jau 100 gadus un kļuvuši par medicīnas vēstures materiālu mantojumu, iekļaujoties Nacionālajā muzeju krājumā. Laikmetīgi interpretētā un digitāli ierāmētā muzeja kolekcija ir izpelnījusies arī starptautisku ievērību – piecus gadus filigrāni veidotais Anatomijas muzejs ir unikāls ne tikai Rīgā un Latvijā, bet Ziemeļeiropas mērogā. Lai arī atvērts pavisam nesen, tas jau paguvis sniegt ievērojamu pievienoto vērtību. Piemēram, augustā Rīga uz nedēļu kļuva par pasaules medicīnas vēstures galvaspilsētu, jaunajā muzejā uzņemot Starptautiskās medicīnas vēsturnieku biedrības 47. kongresu. Tajā gan klātienē, gan attālināti ap 220 zinātnisko darbu prezentēja medicīnas vēsturnieki no 36 valstīm. 

rsu_anatomijas_muzejs.jpgRSU Anatomijas muzejs

Iezīmēt sevi pasaules kartē

Tik bieži pieminētais starptautiskums nepalika nepamanīts arī THE augstskolu reitinga veidotājiem – šajā rādītājā RSU šovasar sasniedza savu otro labāko rezultātu. THE vērtē gan augstskolu spēju piesaistīt ārvalstu studentus un mācībspēkus, gan aprēķina to zinātnisko publikāciju īpatsvaru, kurām ir vismaz viens starptautisks līdzautors. Šajā rādītājā RSU saņēmusi 73,9 punktus, kā rezultātā ir ierindota 267. vietā pasaulē. Lai arī pēc starptautiskajiem standartiem RSU ir neliela universitāte, mums ir izdevies sevi veiksmīgi izcelt uz pasaules kartes un piesaistīt studentus no vairāk nekā 65 valstīm.

Šogad ārvalstu studentu skaits sasniedza 26 % no RSU studentu saimes.

Lielākoties tie pārstāv Vāciju, Zviedriju, Somiju, Norvēģiju, Itāliju, bet studenti mums ir arī no tik tālām zemēm kā Jaunzēlande, Dienvidkoreja un Kanāda. Turklāt, pateicoties labi attīstītajam sadarbības partneru tīklam, šiem studentiem varam piedāvāt iespējas praktizēties viņu pašu izcelsmes zemēs. Tam netraucēja pat vīruss – šī gada pavasara semestrī mūsu studenti praktizējās 13 valstīs, bet rudens semestrī – 12 valstīs. Šāda veida soļi palīdzēs viņiem labāk iekļauties darba tirgū pēc RSU absolvēšanas. Tikpat veiksmīgi turpinās arī ārvalstu docētāju piesaiste –

katrs piektais no mūsu docētājiem ir ārvalstnieks. 

rsu_arvalstu_studentu_skaits.jpg

Likās, ka aizejošais gads varētu bremzēt izaugsmi šai virzienā, taču šī gada uzņemšanas rezultāti atkal apliecināja, ka ārvalstnieki, kuri gatavi RSU izvēlēties par savu akadēmisko galamērķi, neiet mazumā pat Covid-19 apstākļos. Šoruden, piemēram, RSU studentu pulkam pievienojās vairāk nekā 400 studenti no 38 valstīm, tāpēc ceram, ka izaugsme šai virzienā turpināsies tikpat veiksmīgi. Pēc CERTUS aplēsēm, 2020. gadā RSU ārvalstu studenti palielināja Latvijas IKP par 96,2 miljoniem eiro, kas ir nozīmīgs kapitāls. Savukārt tuvāko četru gadu laikā RSU pienesums Latvijas tautsaimniecībai veidos teju pusmiljardu eiro.

Vairāk un zinošāki studētgribētāji

Tikmēr vietējie studenti ir mūsu valsts nākotnes intelektuālais kapitāls. Te ar prieku varu atzīmēt, ka

aizvadīto četru gadu laikā esam tapuši arvien pieprasītāki vietējo studētgribētāju rindās. Reflektantu skaits RSU šai posmā ir pieaudzis par 40 %, padarot konkursu uz vienu studiju vietu arvien sīvāku.

Vērtējot pēc pieteikumiem uz vienu budžeta vietu, šogad vislielākais konkurss bija studiju programmās Uzturs, Fizioterapija, Vecmāte, Zobārstniecība un Medicīna. Starp sociālo zinātņu programmām popularitātes ziņā šogad izcēlās programmas Psiholoģija, Tiesību zinātne, Starptautiskais mārketings un reklāma un Multimediju komunikācija.

rsu_vietejo_reflektantu_skaits.jpg

Gandarījums arī, ka uz RSU mērķē labi sagatavoti studenti.

Ja valstī vidējais vērtējums centralizētajos eksāmenos bija 35 %, tad starp RSU jaunuzņemtajiem studentiem vidējais vērtējums ir 78 %.

Studentu skaita kāpums pandēmijas apstākļos izdevies, pateicoties izcilajām un docētāju labi apgūtajām digitālajām platformām, modernai e-studiju videi, atsaucīgiem un mūsdienīgiem pasniedzējiem, bet visa pamatā tomēr ir kvalitatīvās, prasmēm bagātās studiju programmas. Skatot Latvijas augstāko izglītību kopumā, redzams, ka pēc 2021. gada kompānijas Kantar īstenotā Latvijas augstskolu reputācijas pētījuma pašmāju jauniešu acīs tās vērtējums Covid-19 laikā ir audzis. Pētījumu Kantar īsteno piecus gadus, un visā šajā laikposmā par reputācijas līderi atzīta RSU. Piecus gadus pēc kārtas noturētas līderpozīcijas nevar būt nejaušu panākumu rezultāts.

Ilggadēja pirmā vieta Latvijas augstskolu reputācijas topā apliecina RSU studiju procesa un pētniecības augsto kvalitāti.

Īpašs prieks, ka jauniešu auditorijā ir pamanīta mūsu stiprā puse – RSU diplomu augstu novērtē darba tirgū.

rsu_reputacija.jpg

To apliecina arī šogad publiskotie IZM augstskolu absolventu monitoringa dati. Tie rāda, ka

Latvijas augstskolu absolventu vidējā nodarbinātība ir 80 %, bet no RSU absolventiem darba tirgū veiksmīgi iekļaujas 92 %.

Augstie nodarbinātības rādītāji apliecina studiju programmu atbilstību darba tirgus vajadzībām. Katrā studiju programmā esam skaidri definējuši apgūstamās zināšanas, kompetences un prasmes, ko augstu novērtē gan studenti, gan darba devēji. RSU ciešo saikni ar darba tirgu apliecina gan intensīvās prakses, gan labi attīstītais klīnisko bāzu tīkls kā Rīgā un reģionos, tā ārpus Latvijas. Liela loma jauno speciālistu sagatavošanā darba tirgum ir faktam, ka RSU balsta studijas simulācijas tehnoloģijās, kas treniņprocesā ļauj droši pilnveidot prasmes ne tikai topošajiem ārstiem un veselības aprūpes speciālistiem, bet arī nākotnes komunikācijas ekspertiem, juristiem, politologiem un uzņēmējiem. Tāpēc

īpašs prieks, ka šogad beidzot IZM lēma par budžeta vietu piešķiršanu arī RSU sociālo zinātņu studentiem.

Vairāk nekā 20 gadu garumā RSU ir pierādījusi savu kvalitātes latiņu sociālajās zinātnēs, un nu tā beidzot novērtēta arī ministrijas līmenī. 

Sociāli atbildīgi

Mūsu studenti ir ne vien akadēmiski spoži, bet arī sociāli atbildīgi, pēc iespējas palīdzot Covid-19 pacientu ārstniecībā. Gan dažādu kursu studenti, gan rezidenti šogad palīdzējuši un turpina palīdzēt ārstniecības iestādēm gan Rīgā, gan reģionos. Lai veicinātu šo sociāli atbildīgo soli palīdzēt veselības aprūpes sistēmai krīzē, RSU savu studentu darbu pielīdzina mācību praksei, kā arī no RSU ietaupījumiem un pašu pelnītajiem līdzekļiem atbalsta studentus ar stipendiju, kas tiek segta no 140 000 eiro vērtā novembrī izveidotā stipendiju fonda. 

No visiem studentiem, kas devušies palīgā ārstniecības iestādēm, lielākā daļa pārstāv Medicīnas fakultāti un Rehabilitācijas fakultāti, bet pārstāvēta ir arī Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte. Lepojos ar mūsu studentiem un viņu atbildības izjūtu valstij tik sarežģītā brīdī!

Raksta pirmpublicējums žurnāla Latvijas Ārsts 2021. gada decembra numurā, 7.–9. lpp.