Pārlekt uz galveno saturu

Mērķis, pamatuzdevumi

  • Izstrādāt un īstenot studiju kursus sportā, uzturā
  • Vadīt studentu kvalifikācijas, bakalaura, maģistra un doktora darbus
  • Veicināt katedras personāla zinātniski pētniecisko darbību
  • Nodrošināt katedras personāla kvalifikācijas paaugstināšanu
  • Organizēt tālākizglītības un profesionālās pilnveides kursus sportā, uzturā

Darbības virzieni

  • Sports
  • Uzturs

Pētniecības virzieni

  • Fizisko vingrinājumu izmantošana aerobo darbaspēju paaugstināšanā un veselības nostiprināšanā
  • Dažādu spēka treniņa režīmu ietekme uz fizisko sagatavotību
  • Fizisko vingrinājumu nozīme sirds un asinsvadu slimību profilaksē
  • Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumu analīze, uzturvielu deficītu novērtējums
  • Uzturs kā riska faktors daudzu saslimšanu epidemioloģijā

Zinātniskās tēmas

  • Aerobo darbaspēju izvērtēšanas un paaugstināšanas iespējas cilvēkiem ar zemu fizisko sagatavotību
  • Dažādu izotoniska un izometriska spēka treniņu ietekme uz fiziskās sagatavotības un ķermeņa kompozīcijas rādītājiem
  • Joda deficīta pētījums Latvijā
  • Dažādu mērķgrupu pārtikas paku analīze
  • Dažādu uzturvielu analīze pārtikas produktos
  • Alkilrezorcīni, lignāni un citas bioloģiski aktīvās vielas graudaugos, to ietekme uz onkoloģisko slimību risku un metabolā sindroma attīstību

Starptautiskā un vietējā sadarbība

  • Studiju procesa un mācību prakses nodrošināšanai sadarbība notiek ar dažādām ārstniecības iestādēm, profesionālajām organizācijām, sporta klubiem un fitnesa iestādēm
  • Pētniecības projekta ietvaros sadarbība ar Latvijas Olimpiskās vienības laboratoriju
  • Sadarbība docētāju pieredzes apmaiņā ar Rouhemptonas Universitāti Londonā
  • No 2010. gada aktīva sadarbība ar nevalstisko organizāciju Dzīvo veselīgi. Sadarbības ietvaros tiek veidots pasākuma komplekss Veselīgā diena, kas norisinās dažādās Latvijas skolās vecuma grupā no 1. līdz 7. klasei
  • Sadarbība ar Rīgas domes Labklājības departamentu; izveidota izglītojoša īsfilma Enerģija (2012) par enerģijas dzērienu negatīvo ietekmi uz organismu
  • Graudaugu šķiedrvielu, bioloģiski aktīvo vielu pētījumi, sadarbībā ar Helsinku Universitātes institūtu Biomedicum, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtu, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Pārtikas tehnoloģijas katedru